2012. február 10., péntek

Egy hadastyán…,4.


              

  A széphelyi katonáskodás egyik érdekessége:egy Mezey nevű,magyar anyanyelvű kapitány volt a századparancsnokunk. Vele rendszeresen magyarul beszéltünk,következetesen „százados úr”-nak szólítottuk. Csapott vállú,átlagos testmagasságú ember volt,nem tűnt nagyon izmosnak. Okozott pár meglepetést. Említettem,hogy lebontották a laktanyát,és ami még használható volt,elszállították. Egy szakasznyi reguláris „baka” rakta vagonokba (a laktanyához egy sínpár vezetett). Egy súlyos gerendával sehogy sem boldogultak – haton-nyolcan lehettek -,de nem tudták fölemelni. Erre Mezey odament,megfogta az egyik végét,4égyen-öten a másikat,és  és így tették föl a vasúti kocsiba. Azután megmosta a kezét,és szó nélkül odébbállt. Mi meg úgy néztünk rá,mintha a Marsról érkezett volna. Bányai,a súlyemelő mondta nekünk,hogy szeretne olyan erős lenni,mint a százados úr.
      Egy délután (vasárnap?),szabad időnkben kimentünk a település szélén lévő gyümölcsösbe almát (körtét?) lopni. Az ilyesmit gyerekeknek (és katonáknak) általában elnézik,bocsánatos bűnnek számít. Ketten vagy hárman lehettünk,és miután jóllaktunk,telepakoltuk a zubbonyunkat (rubáskánkat) gyümölccsel, hadd egyenek a barátaink is ,a derékszíjjal pedig rögzítettük,hogy ki ne potyogjanak. Mikor visszatértünk, rémülten vettük észre,hogy a parancsnokság épülete előtt egy valóságos tábornok áll a tisztek gyűrűjében. Tudtuk,hogy ilyen magas rangú főtiszt előtt díszlépésben (mars de front) kell elmasírozni – úgy meg a gyümölcsök egy része biztosan kipotyogott volna. Megálltunk, tanakodtunk, hogy mit is lehetne tenni. Mezey meglátott bennünket, azt is észlelnie kellett,hogy hirtelen megpocakosodtunk,gondolom,kitalálta,hogy milyen gondban vagyunk. Odajött,és parancsot adott,hogy valahova oldalra menjünk,de közben a szeme sem rebbent. Nem kérdezett semmit – később sem.
    Egy másik alkalommal,délelőtt,lehetett vagy 30 fok árnyékban (de árnyék sehol!),tikkadtan meneteltünk. Észrevettük,hogy a közeli tanya kútja a telek szélén áll. A gazdát nem láttuk,de azért nem szoktak szólni Erdélyben,ha valaki szó nélkül a kúthoz megy a szomját oltani. Szépen felsorakoztunk hát,néhányan már ittak is (a vödörből),amikor megjelent a gazda,egy sváb,villával a kezében,és a villát felénk hajította. Szerencsénkre (meg az ő szerencséjére) senkit sem talált el,de közben dühösen káromkodott. Mezey gyorsan reagált,kivette a pisztolyát,csőre töltötte,és rákiabált az emberre,hogy ne merészeljen még valamit tenni,mert belelő,és haditörvényszék elé állítatja. Az ember nagyon megijedt,bement a házába,onnan nézett kifelé. Azután szólt a százados úr,hogy folytassuk a vízivást. A szülőfalumban soha senki sem szólt semmit,ha egy idegen bement valakinek az udvarába vizet inni. (Hasonló dolog történt a hetvenes években a feleségemmel és néhány gyerekkel Felsővisó közelében. Erdei vasút egyik pőrekocsiján ültek,kirándulni mentek a hegyekbe. A vonat megállt,a gyerekek észrevették,hogy a közeli ház udvarán kerekeskút van. Egyszerre minden gyerek megszomjazott,bementek az udvarra vizet kérni. Egy német (cipszer) család lakott ott,az asszony volt otthon. Nem akart vizet adni a gyerekeknek. Erre bement a feleségem,ő is kérte az asszonyt,hogy adjon már ivóvizet,mert a gyerekek (12-13 évesek lehettek) szomjasak. Megtagadta,hogy vizet adjon. Egy román vagy magyar ezt nem tette volna meg.)
    Széphelyről Lugosra vittek 5-6 nappal a „convocare” befejezése előtt. A tiszti vizsgát már itt tettük le. Este tehervagonokba zsúfoltak. Abban,amelyben mi „utaztunk” előzőleg meszet szállítottak,kiszálláskor mindenikünk meszes volt. Egész éjjel utaztunk,pedig mindössze 60-60 km-t kellett a vonatnak megtennie. Reggelre mindannyian holtfáradtak lettünk,mert a tehervagonnak a „padlója” vaslemezből  volt,de előző napon is egzercíroztattak bennünket,ezért lefeküdtünk,de pár óra múlva nagyon elgémberedtünk.
    A „vizsgák” után azt hittük,hogy végbúcsút vehetünk a katonáskodástól. Nem így történt! 1967 vagy 68 januárjában,már Szigeten néhányunkat  beosztottak egy sorozó-bizottságba. Az újoncok adatait kellett beírnunk egy adatlapba. Ma sem értem,hogy ehhez a munkához miért volt szükségük egyetemet végzett emberekre,mert egy közepes képességű nyolcadikos is elvégezhette volna. De hát parancsot kaptunk,és azt már rég tudtuk,hogy „ordinul se executa si nu se discuta”. Az adatok beírása után az újonc-jelöltnek alá kellett (volna) írnia a lapot. Nagyon meglepődtünk,hogy a környékbeli román falvakban lakó 18-19 éves fiataloknak egyharmada nem tudta a saját nevét sem aláírni! Kérdeztük,hogy ez hogyan lehetséges,hisz legalább 4 osztályt mindnyájan „végeztek”.A válasz rendszerint ez volt:”Am stiut domnule,dar am uitat”.
     Az  újoncozás után úgy gondoltam,hogy a dicső román hadsereggel létrejött szoros és „baráti” kapcsolatom véget ért. Nem így lett. 1977 novemberében behívót kaptam átképzésre. Előzőleg már feküdtem 3 hétig szívproblémákkal,László Jóska is megvizsgált,ezért rögtön utaztam hozzá Vásárhelyre,hogy mentsen már meg . Tudtam róla, már egyetemista korában az volt a véleménye,hogy a társadalom leghaszontalanabb tagjai a katonatisztek. Kaptam is egy hivatalos igazolást,hogy mi a bajom,miért nem vonulhatok be. Nagybányára kellett  mennünk,itt kellett jelentkeznünk a kiegészítő parancsnokságon (Centru de recrutare?). Én mutattam rögtön a papíromat, a katonaorvos egy pillantást vetett rá,majd közölte,hogy ez nem akadály,vonuljak csak be. Én,mivel abban a hiszemben áltattam magam,hogy estére hazamegyek Szigetre, eléggé megdöbbentem. Még annyi időm volt,hogy hazatelefonáljak,és már mentünk is a vasútállomásra. Fogkefém,borotvám,nem volt,fehérneműm  is csak az,ami rajtam volt.Estére Nagyváradon voltunk,és megkaptuk az egyenruhákat is. Fegyvert,szerencsénkre,nem adtak. Nagyjából a megfelelő méretű mundért,bakancsot kaptuk,de lehetett csereberélni is. November 30. volt,ennek megfelelően vadonatúj téli uniformist kaptunk,erős gyapjúszövetből készült. Begombolni (meg ki is) nagyon nehezen lehetett,tanácstalanul néztük,hogy lehet ebbe percek alatt beöltözni. Én hamar megoldottam a gordiusi csomót,elővettem a bicskámat (mindig van nálam legalább egy,anélkül még budira sem megyek),és jó mélyen bevágtam a gomblyukakba. Így már hamarabb ment a be- és kigombolkozás. A másik gondunk a hosszú téli kabáttal volt. Némelyikünknek a sarkát verte. Ezt a problémát egy sorstársam oldotta meg. Elkérte a bicskámat,és egy jó tenyérnyit levágott az aljából. A bicska körbejárt,egy félóra alatt mindenki átszabta az egyenruháját. Csillagokat is osztottak,hogy varrjuk föl a vállpántunkra. Négy csillagot kaptunk fejenként, egyet-egyet a bal- és a jobb vállra a zubbonyon,ugyanígy a kabáton. Pár napig még élveztük,hogy nekünk is tiszteleg valaki,de aztán már ezzel sem törődtünk. Mi tisztelegtünk a magasabb rangúaknak,de azzal már nem törődtünk,hogy nekünk tisztelegnek-e.
   Másnap reggel megkérdezték,hogy az otthoni,tanári fizetést óhajtjuk-e vagy a seregben az alhadnagynak járót. Megkérdeztük,hogy mennyi a különbség. A tanári fizetés kb.30%-kal kevesebb volt,ezért minden tanár a katonatisztit választotta. Voltak köztünk mérnökök,közgazdászok,ők viszont maradtak a sajátjuknál. A kosztért viszont fizetni kellett,16 lejt naponta. Ez akkor 4-5 kiló kenyér ára volt. A tiszti étkezdében ettünk (popota). Olyan jó koszton még életemben nem voltam. Naponta négyszer kaptunk enni,az ételek finomak voltak,és annyit ettünk,amennyit akartunk. Ettől azonban nem lettünk vidámabbak. Nem szerettünk katonásdit játszani. Egy felsővisói férfi az első nap megoldotta a dolgot. Hazulról három liter szilvapálinkával érkezett (ismerte a dörgést!),és másnap már utazott is haza,a vonatjegyét is a hadsereg fizette. Az utolsó két napra azért visszajött.
    Egy hétig főleg elméleti oktatásban részesültünk. Egyik órán az egyik tiszt elmagyarázta,hogyan kell kivédni a nyugatról (!) jövő támadást. A következő órán egy másik tiszt pedig elmagyarázta,hogy a hagyományos védelemnek már befellegzett,mert légi úton (desszant) már tankokat is le lehet dobni nagy ejtőernyőkkel,példaképp említette Csehszlovákia 1968-as megszállását. Mire észbe kaptak volna,már „meg voltak szállva”. Mi meg kérdőn néztünk egymásra,nem tudtuk,hogy akkor nyugatról vagy keletről jön-e a támadás.
   Reggel héttől délután négyig tartott az elfoglaltságunk,utána,aki akart,átöltözhetett civil ruhába. Nem volt megszabva,hogy hányra kell visszatérni a laktanyába,ezért az egyik társunk,akinek testvére élt Váradon,ott is aludt. Az esti (egyeseknél éjszakai) visszatérésekkor a kapuőrségnek annyit kellett mondani,ha civilruhában volt valaki,hogy „rezervist”,azaz tartalékos tiszt,és már nyílt is az ajtó. Egy hétig még kérték a „buletinünket”,utána már azt sem. Megláttak egy civil ruhás férfit közeledni,már nyílt is a kapu. Egy magyar,nagybányai mérnök meg is jegyezte,hogy így kell a terroristáknak bemenni a laktanyába. Ez máskülönben több épületből állt,még Mária Terézia idején épült,és legalább két ezrednyi katonaság tartózkodott benne. A gyalogosokon kívül voltak tüzérek,utászok,harckocsizók,híradósok is. A tisztek sem ismerték egymást, a tisztesek még annyira sem.
    Egy hét múlva  beosztottak bennünket szakaszparancsnok-helyettesnek. A közvetlen parancsnokunk egy hadnagy volt,de őt alig láttuk,a századparancsnok azonban állandóan jelen volt. Az volt a feladatunk,hogy reggel kimasírozzunk a szakasszal a gyakorlótérre,és ott oktassuk őket. Szerencsénkre volt mellettünk egy-egy káplár vagy őrmester is,ezért aztán mi kiadtuk a parancsot nekik:”Ia comanda!” (Vedd át a parancsnokságot!). Ennél többet nem is nagyon tettünk,mert már a vezényszavakra sem emlékeztünk. Arra azért vigyáztunk,hogy mikor magasabb rangú tisztet láttunk a közelünkben,úgy tettünk,mintha valamit „dolgoznánk” is. A laktanyába rendszerint mi vezényeltük be a szakaszt. Ahogy látták a kapuőrök,hogy közeledik egy szakasz,egy század,automatikusan nyílt a kapu. Erre megjegyezte a mérnök ismerősöm,hogy íme,így kell elfoglalni egy laktanyát. Kell hozzá egy századnyi,  román egyenruhába öltözött fegyveres,akiket románul vezényelnek,és akadálytalanul be lehet vonulni. Nekünk volt fegyverünk (pisztoly vagy géppisztoly?) a katonáknál golyószórótól a géppuskán át a karabélyig mindenféle fegyver,sőt aknavető is,lőszer azonban nem. De azt a kapuőrök nem tudhatták.
  December közepén terjedt a hír,hogy valamelyik éjszaka riadó lesz. Tanakodni kezdtünk,hogy ez vajon ránk is vonatkozik-e. Külön épületben laktunk,a fegyverünket a szolgálat végén le kellett adni. Vagy nem is volt fegyverünk? Már nem emlékszem pontosan,de az biztos,hogy éjszaka nem volt nálunk fegyver. Végül elhatároztuk,hogy ha nekünk külön nem szólnak,nem fogjuk hallani,hogy riadó volt. Ráadásul hogyan értesítsék azt a pár embert,aki nem a laktanyában lakott? Rá egy vagy két napra tényleg hallottuk,hogy riadót fújtak, de mi nem mozdultunk. Akkora volt a zaj a laktanya udvarán,hogy a süket is felébredt volna. Mi hallgattunk,mint szar a fűben,villanyt nem gyújtottunk,nehogy valaki ránk figyeljen. Egy félóra múlva kimasírozott néhány zászlóalj,de csönd nem lett,mert az udvaron egy nagy teherkocsi bőgette a  motorját. A laktanya udvarán árkokat ástak,víz- vagy gázvezetéket készültek lefektetni. Egy ilyen árokba csúszott be a nagy teherkocsi, ráadásul sár volt,csak délelőtt sikerült kivontatni. Mint utólag megtudtuk,éjszakai lövészetre vonult ki néhány zászlóalj,a lőszert pedig az a teherkocsi szállította (volna),amely belecsúszott az árokba. Ezért aztán a lövészetből semmi sem lett,elhalasztották december 23-ra. Meg is tartották,de mi nem vettünk róla tudomást. Néhányan elhatároztuk,hogy karácsonyra hazamegyünk. És bizony mentünk,csak 26-án reggel jelentkeztünk a századparancsnoknál. Nagyon dühös volt,kérdezte,hogy hol voltunk. Mi bevallottuk,hogy elmentünk egy kicsit ünnepelni. Emlékezetem szerint 25.szombatra esett,a vasárnapjaink szabadok voltak. Mondtuk,hogy a riadót nem hallotta közülünk senki,azután meg hiába kerestük őket,sehol sem találtuk. A kapitány elvtárs szitkozódott mint egy kocsis,haditörvényszéket emlegetett,lévén,hogy mi két napig katonaszökevények voltunk,de aztán lecsillapodott,elküldött minket a szakaszainkhoz,és ezzel vége is lett a dolognak. Utólag belegondolva:tényleg lehetett volna belőle nagy ügyet kelteni,de valószínű,hogy a századost is kérdőre vonták volna,ezért hallgatta el az egészet. Különben is utált bennünket,mert mindnyájan egyetemet végeztünk,érezte,szellemi fölényünket,ezért kezelt bennünket „civil bagázsként”.
    A fújásról jutott eszembe:minden reggel fél nyolc óra tájt a kapunál fölsorakozott a katonabanda,és valamilyen cifra nótát fújtak. Pár napig el nem tudtuk képzelni,hogy ugyan bizony mi lehet az. Aztán egyik reggel,a „popotáról” jövet láttuk ám,hogy a laktanya parancsnoka,egy ezredes érkezett,őt pedig minden reggel rezesbanda fogadta. Azt már nem tudom,hogy távozáskor   is így búcsúztatták-e. Nekünk pedig,bárhol voltunk,rögtön haptákba kellett állni, és úgy maradni,míg szólt a zene. Felemelő érzés volt!!!
     A gyakorlótér a váradi repülőtér közelében volt,jól lehetett látni a le- és fölszálló repülőgépeket. Egy ilyen alkalommal tapasztaltam a román népbutítás és a „nemzeti öntudat”megnyilvánulását. Épp az egyik tiszttel társalogtunk, amíg a tisztesek egzercíroztatták a bakákat,közben néztük az egyik leszálló repülőgépet. Ekkor említette a hadnagy úr elkeseredetten,hogy hiába találták fel ők,mármint a románok a repülőgépet,most mégis idegen országból kell a drága gépeket megvenni,pedig…Mi meg csak néztünk egymásra,nem mertük felvilágosítani,hogy az bizony nem úgy volt,hogy Blériot meg a Wright-testvérek is tettek valamit a repülés érdekében.
  December végén hazaengedtek,a rangunkhoz kaptunk még egy csillagot,úgyhogy hadnagyként fejeztem be dicső hadi cselekedeteimet.
   1988-ban még behívtak Szekszárdra a hadkiegészítő parancsnokságra,és javasolták,hogy obsitoljanak. Tolna megyének eggyel több obsitosa lett. (A leghíresebb Háry János volt. János én is vagyok,de Háry nem.
   (Vége – hacsak…utólag eszembe nem jut valami.)
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése